Akoestiek in de kinderopvang, een ondergeschoven kindje?
Binnen de kinderopvang gelden vele richtlijnen voor de inrichting van de ideale omgeving waar kinderen zich comfortabel en veilig kunnen ontwikkelen. Maar deze richtlijnen gaan over geluiden van buitenaf, ventilatie en brandveiligheid. Hoe zit het met het geluid binnen? Krijgt dit wel genoeg aandacht in hoe het zich gedraagt?
In dit blogartikel geven we antwoord op de vraag: “Akoestiek in de kinderopvang, een ondergeschoven kindje?” Daarnaast kijken we ook naar wat hinderlijke geluiden in de kinderopvang kunnen zijn en wat de invloed is op de gezondheid van kind en medewerker. Daarbij dragen we een aantal oplossingen aan om de akoestiek in uw kinderdagverblijf te verbeteren.
Meteen naar:
Prachtig maar lawaaiig beroep
Niets mooier dan kinderen laten opgroeien in een omgeving waar ze geprikkeld en uitgedaagd worden, zich kunnen ontwikkelen en vrij kunnen bewegen… Dat zal voor de meeste mensen werkzaam op het kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal, of zelfs in het basisonderwijs, de belangrijkste beweegreden zijn.
Maar het creëren van een comfortabele en veilige omgeving, voor zowel kind als medewerker is essentieel en kan uitdagend zijn. Als ondernemer en werkgever in de kinderopvang bent u hiervoor verantwoordelijk. Om u te helpen zijn er richtlijnen opgesteld, onder andere voor de inrichting van een kinderopvanglocatie. Die richtlijnen hebben betrekking op brandveiligheid, ventilatie maar ook geluid.
Hinderlijke geluiden
Geluiden kunnen komen van buitenaf. Denk aan wegen in de buurt, fabrieken of vliegtuigen. Maar ook geluiden van installaties in het gebouw hebben invloed.
Los van verschillende omgevingsgeluiden produceren kinderen zelf ook een hoeveelheid geluid, als ze spelen, schreeuwen of huilen. Één gillend kind produceert al 90 dB(A) aan geluid. Een klas met schreeuwende kinderen zit al tegen de 120dB. Bij een blootstelling aan meer dan 80 dB(A) aan geluid gedurende 8 uur per dag kan er al (blijvende) gehoorschade ontstaan.
Vaak gaat het niet alleen over het geluidsniveau (het aantal dB(A)) dat wordt geproduceerd maar ook over de inhoud van geluid. Klachten die je vaak hoort, gaan over te veel galm, een holle klank, ongewenste geluidsreflecties, te veel ruis en een slechte spraakverstaanbaarheid. Deze klachten mogen zeker niet onderschat worden en hebben te maken met een slechte akoestiek.
Waarom is een goede akoestiek in een kinderopvang belangrijk?
Wanneer de akoestiek niet goed is geregeld, heeft dit grote consequenties voor de gezondheid van zowel kind als medewerker.
Kinderen raken overprikkeld, worden moe, raken overstuur en kunnen overmatig veel energie hebben die ze kwijt moeten. Medewerkers moeten schreeuwen om boven het lawaai uit te komen. Zij worden ook moe, krijgen fysieke klachten zoals hoofdpijn en onrust, raken gefrustreerd en gestrest. En als u er niets aan doet, kunnen ze wellicht op termijn arbeidsongeschikt raken. Een goede akoestiek is dus zeer belangrijk. Het credo van menig kinderopvangorganisatie is niet voor niets: Rust, Reinheid en Regelmaat!
Akoestiek kinderdagverblijf verbeteren
Wanneer u de juiste aandacht schenkt aan akoestiek, hebben zowel kinderen als medewerkers er meteen profijt van. De kinderen voelen zich prettiger, worden op de goede manier geprikkeld en ontwikkelen zich beter. Medewerkers kunnen zich beter concentreren en verstaanbaar maken, hebben daardoor minder stress en meer aandacht voor de kinderen.
Geluiddemping door akoestische panelen
Elke ruimte is anders. Het heeft een eigen functie, een eigen invulling en daarmee ook een eigen akoestiek. Om de oorzaak van de slechte akoestiek te achterhalen is een akoestisch onderzoek nodig. Hieruit volgt een advies met een voorstel voor een akoestische oplossing of een combinatie ervan.
Deze akoestische oplossing bestaat uit het aanbrengen van geluiddempende panelen. Tegen de muur of het plafond of als ruimteverdeler: voor elke situatie is een ideale oplossing.
Zoals bijvoorbeeld akoestische wandpanelen, een akoestische plafondoplossing, een akoestisch scherm of een akoestisch fotopaneel of schilderij. Qua uitstraling is er een eindeloos scala aan mogelijkheden. Akoestische panelen met een stoffen afwerking, glad of structuur. Of met een (foto)print met een haarscherp beeld, dat helemaal past bij uw situatie.
Akoestische oplossing passend bij uw branche
Incatro Room Acoustics adviseert al meer dan 25 jaar zakelijke klanten, architecten, interieur- en projectinrichters en ook privé klanten bij hun akoestische problemen. Naar volle tevredenheid…en met garantie!
Onze akoestische producten kenmerken zich door:
- De beste geluidsabsorptiewaarden met een NRC van 0,95 en een Alpha w van 1.
- Een strak en tijdloos design met een verwisselbare stoffering (unikleur of print).
- Maatwerk, zodat de producten maximaal harmoniëren met de ruimte.
- Beeldbewerking in eigen huis voor een optimaal optisch resultaat.
- Brandklasse A1 (vulling) en B1 (spanstof).
- Mogelijkheden voor uitsparingen voor ramen en deuren en doorvoeren van verlichting, wandcontactdozen en andere items.
Ook voor uw branche hebben we de akoestische oplossing die past!