Akoestiek in kerken: oplossingen voor diverse cases
Slechte akoestiek in kerken zorgt voor ruis tijdens diensten en optredens. Dit kan ervoor zorgen dat het publiek niet goed verstaat wat er wordt gezegd of moeite heeft met concentreren. Gelukkig is de akoestiek in kerken te verbeteren. Hoe? Dat leest u in dit blog.
Kerken zijn vaak prachtige gebouwen met een unieke akoestiek. Het wordt vaak aangenomen dat kerken de ideale akoestiek hebben, maar niets is minder waar. Een mooie zaal met hoog plafond, betekent niet direct een optimale akoestiek. In een kerk weerkaatst het geluid vaak tegen de achterwand van de zaal wat ervoor kan zorgen dat de akoestiek voor het publiek niet prettig aanvoelt.
In dit blog komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat is de juiste akoestiek in kerken?
- Voorbeeld: Het Apostolisch Gemeenschap
- Wat doet u met de akoestiek als het pand een andere bestemming krijgt?
De juiste akoestiek vinden
De meeste kerken zijn al ontzettend oud, zo stamt de oudste – nog begaanbare kerk – uit 560 na Chr. Vanaf de Middeleeuwen werden kerken pas echt grote gebouwen, met als doel om een gebedsplek te bieden aan veel mensen. Uit onderzoek blijkt dat er maar liefst 7000 kerken in Nederland zijn. Al deze kerken hebben allemaal hun eigen bouwstijl en akoestiek.
Helaas is de akoestiek vaak niet optimaal. Voor een oplossing van deze problemen werken wij samen met het Geluidburo. Volgens het Geluidburo is het meest voorkomende probleem bij de akoestiek in kerken een slechte spraakverstaanbaarheid. Daarnaast kan het ook lastig zijn om de akoestiek goed af te stemmen op de muziek die in de kerk wordt gespeeld. Doordat zowel de spraakverstaanbaarheid als de muziek optimaal moet klinken, is het lastig om de akoestiek goed af te stellen. Gelukkig kan akoestisch onderzoek helpen om de juiste balans te vinden tussen deze passieve en actieve akoestiek. Incatro biedt, in samenwerking met het geluidburo, onderzoek op maat met akoestische parameters om de oorzaken van een akoestieke verstoring in kaart te brengen.
Praktijkvoorbeeld: Het Apostolisch Gemeenschap
In opdracht van de Het Apostolisch Gemeenschap is een akoestisch onderzoek uitgevoerd voor de kerken in Utrecht, Soest en Zwolle. Het doel van dit onderzoek was het bepalen en optimaliseren van de bouwkundige en elektro- akoestische situatie in de kerkzaal. De aanleiding hiervoor was de wens en noodzaak om de spraakverstaanbaarheid in de kerk te verbeteren, maar wel in combinatie met het behoud van de goede omstandigheden voor orgelmuziek en zang. Uit het onderzoek bleek dat er ruimte was voor spraakverstaanbaarheid verbeteringen, aangezien deze scores niet voldeden aan de streefwaarden. Op welke manier kon dit worden verbeterd? De volgende bouwkundige oplossingen zijn aangedragen en toegepast:
- De Incatro ARTwall als geluidsabsorber op de achterwand
- De Incatro ARTpanel
De elektroakoestiek werd verzorgd door onze partners SchaapSound. Meer illustraties van de make-over? Bekijk ze op onze pagina over kerkakoestiek projecten.
Kerk met een nieuwe bestemming
Het komt ook steeds vaker voor dat kerken een andere bestemming krijgen. Uit recent onderzoek van Trouw blijkt dat maar liefst één op de vijf kerken niet meer wordt gebruikt als kerk. Steeds vaker krijgen kerken een culturele of maatschappelijke bestemming, of worden ze gebruikt als bedrijfspand. De transitie van gewone kerk naar een geschikte werkplek is – met betrekking tot de akoestiek –een uitdagende opgave. Het is dan namelijk niet alleen belangrijk om de ruimte een goede akoestiek te geven, maar ook het kantoor. Uit onderzoek blijkt dat een rumoerige werkomgeving resulteert in verminderde productiviteit, concentratieproblemen, stress. Gelukkig is een efficiënte en productieve werkomgeving vrij eenvoudig gerealiseerd. Voor akoestieke oplossingen op maat kunt u verder lezen in ons blog over oplossingen voor de werkomgeving.