Een hol geluid in de woonkamer – wat nu?
De woonkamer is een plek waar u zich wilt ontspannen. Door televisie te kijken, een boek te lezen of misschien zelfs met familie of vrienden te eten aan een grote eettafel. Maar ontspannen lukt niet als uw woonkamer aanvoelt als een kerk of lege gymzaal omdat het hol klinkt. Gesprekken voeren is niet leuk, maar vermoeiend. En als u per ongeluk wat laat vallen, schrikt u sneller van het geluid dan de gebeurtenis zelf. In een aantal stappen verdwijnt het holle geluid in uw woonkamer en blijft er een aangename ruimte over waarin u graag verblijft.
Niets is zo belangrijk als een huis waarin u met plezier leeft. Galm verstoort het plezier, want het heeft invloed op alle dingen die u doet. Het verzetten van spullen, een gesprek voeren met uw partner of kinderen of het luisteren naar de radio zijn ineens vermoeiende activiteiten. Gelukkig kunt u veel doen om de akoestiek in uw woonkamer te verbeteren. We vertellen u graag hoe we te werk gaan om het probleem van het holle geluid te achterhalen en een oplossing te vinden.
Hoe ontstaat het holle geluid in uw woonkamer?
Als u een probleem heeft, dan gaat u allereerst opzoek naar de oorzaak. Toch? Dat doen wij ook met het verbeteren van de akoestiek in uw woonkamer. Daarvoor zoeken we de antwoorden op de drie vragen: wat is het exacte probleem, wat is de geluidsbron en waar ontstaat vervolgens de galm? Zodra wij uw woonkamer in kaart hebben gebracht, weten we precies waar het absorptiemateriaal geplaatst moet worden om het holle geluid te verhelpen.
Meestal ontstaat galm door geluidsreflecties tegen harde wanden, plafonds en vloeren. Geluid krijgt in kale ruimtes vrij spel, omdat de geluidsgolven niet worden ‘opgevangen’ maar van oppervlak-naar-oppervlak blijft weerkaatsen.
Snelle oplossing: uw woonkamer met textiel aankleden
Bent u net verhuisd en heeft u de woonkamer nog niet voldoende ingericht en/of aangekleed? Dan kunt u het holle geluid dempen door uw woonkamer met textiel aan te kleden. Denk maar eens aan de huizen van vroeger: galm was geen issue omdat vloerbedekkingen, dikke gordijnen en stoffen meubels de woonkamers sierden.
Plaats kussens op de bank, hang gordijnen op en leg tapijten op de vloer. Ook schilderijen aan de muren en (grote) planten zijn geluidsdempers. Vul de kasten met accessoires om geluid in te perken.
Meer weten?
Wilt u meer weten over akoestiek en wat u kunt doen om deze te verbeteren? Wij vertellen het u in de volgende blogs: