Geluid ‘zien’ met de geluidscamera
Wist je dat je geluid niet alleen kunt horen, maar ook kunt zien? Sinds kort maakt Incatro de voortplanting en bewegingen van geluid zichtbaar in zijn lab om producten te testen. Zo zien we exact wat er gebeurt; hoe vinden geluidsreflecties plaats en hoeveel absorbeert een product met welk resultaat? Kortom, we zien en meten exact wat er nodig is om een akoestisch probleem effectief op te lossen met speciale geluidscamera’s. In dit blog vertellen we hoe dit in zijn werk gaat.
Het analyseren van geluid is niet altijd eenvoudig. Zo kunnen we de geluidsdruk aan de hand van een microfoon meten, waarmee we enkel informatie over een specifieke locatie ontvangen maar niet over het geluid in de ruimte zelf. De geluidscamera van Sorama, waar wij mee werken, maakt het geluidsveld van een ruimte zichtbaar. Ook meten en zien we precies welk product en welke samenstelling het meest geschikt is om de akoestiek te verbeteren.
Zo ziet een geluidscamera eruit
Een geluidscamera bestaat uit een raster met 1.024 microfoons en een videocamera. Software maakt van de input van de microfoons een soort warmtebeeld. Het warmtebeeld wordt vervolgens realtime over de video gelegd. Deze combinatie maakt het mogelijk om tot in de kleinste details te zien hoe geluidsgolven zich voortplanten.
Hoe gaat een geluidscamera in zijn werk bij productmetingen?
Een luidspreker richt zogenaamde witte ruis (spraakfrequenties) of juist één bepaalde toon (frequentie) op een hard oppervlak. De geluidscamera meet vervolgens de teruggekaatste reflecties. De mate van absorptie – het afbreken van reflecterend geluid in bijvoorbeeld de spraakfrequenties – is uiterst belangrijk voor een goed eindproduct.
In dit filmpje is goed te zien welke frequenties (links in kleurenspectrum) worden gedempt en hoeveel decibellen (in horizontale grafiek) worden weggehaald in de reflectie. We plaatsen een Soundleaves Desk op het punt waar het geluid weerkaatst. Je ziet hoe het akoestische tafelpaneel het geluid dempt. Een verdere uitwerking geeft zelfs per frequentieselectie het verloop weer.
Dit is slechts een eerste aanzet om geluid zichtbaar te maken. We gaan nog vele nieuwe toepassingen beleven, zowel op productniveau als in praktijksituaties.