Kantoorakoestiek, wetgeving en richtlijnen

Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om voor hun werknemers te zorgen. Dat betekent dat zij hen onder andere moeten beschermen tegen geluidsoverlast op de werkplek. Elke vorm van lawaai – inclusief kantoorgeluid – beïnvloedt de concentratie van de werknemers, maakt spraakcommunicatie lastiger en verminderd de veiligheid van uitvoerende taken. Bovendien heeft permanent lawaai een negatieve invloed op de gezondheid en bevordert het de ontwikkeling van ziektes zoals hoge bloeddruk, spanning en hoofdpijn.

Er bestaan al diverse wetgevingen en richtlijnen voor werkgevers. Maar hoe worden deze verplichtingen van de werkgever in Nederland en Duitsland gereguleerd? Welke opties zijn er om aan de regels te voldoen? Hier staan we in dit blogartikel bij stil.

Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan
AR Tbreeze hangende scheidingspanelen 1024x768

Kantoorakoestiek in Nederland

In Nederland is geluidsbescherming op de werkplek niet wettelijk geregeld. In plaats daarvan zijn afzonderlijke verordeningen van toepassing op de afzonderlijke economische sectoren, zoals scholen. De richtlijn Rijksgebouwendienst (RGD) bevat ook gedetailleerde aanbevelingen over geluidsbescherming op het werk.

Hier de inhoud van de richtlijn:

Inrichting van open kantoorruimtes

De volgende aanbevelingen voor werkgevers vloeien voort uit de richtlijn voor de afzonderlijke categorieën waarin de open kantoorruimte is ingericht:

  • Werknemers die samen zijn gehuisvest, moeten indien mogelijk, vergelijkbare activiteiten uitvoeren, als het gaat om benodigde concentratie en lawaai;
  • Gesprekken met vier of meer personen worden bij voorkeur niet in open kantoorruimtes gevoerd;
  • Het aantal werkplekken in een open werkgebied moet bij voorkeur worden beperkt tot een groepsgrootte van maximaal vier tot acht personen;
  • Geluid producerende activiteiten en apparaten moeten afzonderlijk worden gehuisvest of worden afgeschermd van de werkplekken met geluidsabsorberende wanden en/of schermen;
  • De looppaden moeten bij voorkeur worden afgeschermd van de werkplekken door (kast) muren met een hoogte van minimaal 1,4 meter;
  • Bureaugroepen in open kantoren kunnen van elkaar worden afgeschermd met geluidsabsorberende schermen. Deze moeten een minimale hoogte hebben van 400 millimeter. Hoger mag niet, dit werkt ten nadele van het visuele contact tussen de werknemers onderling;
  • In grote, open werkruimten moeten plafonds worden geïsoleerd met geluidsabsorberend materiaal om reflecties van het geluid te voorkomen.

Ontdek welke akoestische oplossingen u kunt nemen voor uw kantoor.

AR Tceiling afhangend plafond met print 1024x768

Kantoorakoestiek in Duitsland

In Duitsland is het anders geregeld dan in Nederland. Hier zijn werkgevers wettelijk verplicht om hun werknemers tegen lawaai te beschermen. Paragraaf A3.7 “Lawaai” in de werkplekrichtlijn (ASR) bevat bepalingen voor het exploiteren en opzetten van werkplekken. Daarnaast doet een speciale commissie van het Federaal Instituut voor Arbeidsveiligheid en Gezondheid (BAUA) aanbevelingen op basis van de laatste bevindingen over de veiligheid en gezondheid van werknemers en adviseert het Federaal Ministerie van Arbeid en Sociale Zaken over dit onderwerp.

De hierboven genoemde richtlijn regelt de maximale nagalmtijd voor drie verschillende activiteit gebieden en kamercategorieën. Er staat: “Op werkplekken moet het geluidsniveau zo laag mogelijk worden gehouden, afhankelijk van het type bewerking.” Er zijn ook grenswaarden voor geluidsniveaus. Als deze worden overschreden, moeten volgens de ASR maatregelen worden genomen om de werkmethoden te wijzigen.

Vakgebieden en geluidsniveaus

  1. Hoge concentratie en hoge verstaanbaarheid (bijvoorbeeld bij complexe denkprocessen, verbale formulering, begrip van gecompliceerde teksten).
  2. Gemiddelde concentratie en gemiddelde verstaanbaarheid (bijvoorbeeld bij activiteiten met routinematige onderdelen, beslissingen nemen met minder ruimte, verstaanbaarheid voor communicatiedoeleinden).
  3. Lage concentratie en slechte verstaanbaarheid (bijvoorbeeld bij overwegend werkprocessen met een hoog percentage routinematige en lage vereisten voor verstaanbaarheid).

Alle benodigde informatie over de ASR vindt u op de betreffende website.

AR Tpanels met print kantoortuin Gem Deventer 300x225

Onverwachte hulpmiddelen om de akoestiek te verbeteren

Om aan de richtlijnen van de RijksGebouwenDienst (RGD) te voldoen, kunt u diverse hulpmiddelen gebruiken om de akoestiek te verbeteren. Naast de bekende akoestische panelen van Incatro hebben wij ook nog wat hulpmiddelen in ons assortiment die u misschien minder vlot zou verwachten:

  • Akoestische ‘schilderijen’. Akoestiek kan ook in een kunstzinnige vorm worden gereguleerd. Het is mogelijk om hiervoor een eigen afbeelding te kiezen, maar u kunt ook kiezen uit onze beeldbank. Als het gaat om akoestische schilderijen, kunt u kiezen uit een ARTpanel en een ARTwall.
  • Akoestische gordijnen. Veel kantoorruimtes beschikken over forse raampartijen. Om de akoestiek te verbeteren, kan een organisatie kiezen voor akoestische gordijnen. Onze gordijnen zijn elegant en stijlvol en hebben een maximaal geluidsabsorberende werking. Zijn onze ARTcurtains iets voor uw organisatie?
  • Akoestische bureau scheidingswanden. Bij veel kantoortuinen zitten medewerkers vlak op elkaar. Met behulp van een bureau scheidingswand kan er een ‘eigen’ ruimte worden ontwikkeld. De akoestische bureau scheidingswand is ideaal voor grote, open ruimtes. Deze dubbelzijdige screens geven het ‘nieuwe werken’ met zijn korte communicatielijnen en snelheid een vertrouwde rust op esthetische wijze weer terug. U kunt kiezen uit diverse soorten akoestische bureau scheidingswanden: ARTbreeze, ARTdeskscreen klasse A, ARTdeskscreen klasse B en ARTscreen.
Wilt u liever samen uw opties bespreken? Bel dan gerust met een van onze experts op +31 (0)85 48 63 380 of vraag een offerte aan
Feedback Company
9.2
★★★★★ ★★★★★