Hoe komt ons akoestiekadvies tot stand?
Als u problemen met akoestiek ervaart, bij u thuis of op de werkplek, is het verstandig om een akoestiek expert langs te laten komen.
Elke ruimte is anders qua vorm en afmetingen, maar ook qua functie en mensen die zich erin bevinden. Elke ruimte heeft daardoor zijn eigen akoestiek. Om dan de juiste akoestische oplossing te kunnen adviseren, zal eerst een grondig onderzoek gedaan moeten worden naar de oorzaken van de akoestiek problemen. Maar hoe gaat dat in zijn werk?
Veel gestelde vragen
- Op welke manier wordt de akoestiek in een ruimte bepaald?
- Welke ruimte-akoestische parameters worden gemeten?
- Wat is nagalmtijd?
- Wat is Early Decay Time?
- Welke vormen van geluidsoverdracht zijn er? Welke invloed heeft de wijze van geluidsoverdracht op de akoestiek?
- Wat is een echo? Wat zijn flutterecho’s?
- Wat is spraakverstaanbaarheid?
- Wat meet de Bas-Ratio? Wat zijn laagfrequente geluiden?
Wilt u weten hoe u de akoestiek kunt verbeteren in uw ruimte(s)? Maak dan een afspraak voor een akoestische meting.
Akoestisch onderzoek, meting en advies
Bij Incatro bepalen we de akoestiek in een ruimte door middel van een akoestisch onderzoek.
Na een eerste inventarisatie van de kenmerken van de ruimte en de problemen die ervaren worden, doen we vervolgens een akoestiek meting. Dan krijgt u een uitgebreid akoestisch advies op maat.
Verschillende ruimte-akoestische parameters van geluid
Er zijn diverse eigenschappen van geluid (en haar gedrag) die variabel en meetbaar zijn. Deze eigenschappen nemen we tijdens ons akoestisch onderzoek onder de loep om te bekijken hoe het gesteld is met de akoestiek in een bepaalde ruimte:
- Nagalmtijd (T) en Early Decay Time (EDT)
- Geluidoverdracht (directe en indirecte aanstraling)
- Echo en flutterecho
- Spraakverstaanbaarheid (STI en RASTI)
- Bas-Ratio (BR)
(Na)galmtijd (Reverberation)
Nagalmtijd is de tijd dat een geluidsverschijnsel in een ruimte nog hoorbaar is als de geluidsbron al is uitgeschakeld. Het gaat om de tijd die nodig is om het geluidsdrukniveau in een ruimte met 60dB te laten afnemen nadat de geluidsbron is uitgeschakeld.
Een langere nagalmtijd betekent dat het geluid langer in de ruimte blijft hangen en kan resulteren in een slechte spraakverstaanbaarheid en een oncomfortabele luisterervaring.
Early Decay Time
Early Decay Time, ook wel vroege nagalmtijd genoemd, zou naar verluid beter laten zien hoe galm in een ruimte ervaren wordt.
Geluidsoverdracht
Geluid komt op verschillende manieren bij de ontvanger terecht; direct en indirect.
Directe aanstraling van geluid gaat over geluid dat direct vanuit de bron naar de ontvanger wordt gestraald.
Indirecte aanstraling gaat over geluid dat de luisteraar pas ontvangt nadat het gereflecteerd is via een oppervlak.
Echo en fluttercho
Een echo is een weerkaatsing van geluid dat ergens tegen aan botst. Je hoort dan het geluid “dubbel”.
Een flutter-echo ontstaat als geluid heen en weer reflecteert tussen 2 evenwijdige, harde oppervlakken, zoals bijvoorbeeld een lange gang. Deze echo gaat gepaard met een puls vormig geluid (een soort tik) dat vervelend en storend is.
Spraakverstaanbaarheid (STI en RASTI)
Om te meten hoe goed spraak kan worden verstaan in een bepaalde ruimte, met name in situaties waar er achtergrondgeluid aanwezig is, wordt gekeken naar de spraakverstaanbaarheid.
STI staat voor "Speech Transmission Index" en is een meetmethode voor spraakverstaanbaarheid in een bepaalde akoestische omgeving.
RASTI staat voor Rapid Speed Transmission Index, en is eigenlijk een vereenvoudigde methode om spraakverstaanbaarheid te meten.
Akoestisch advies op maat
Incatro neemt al deze parameters mee in haar onderzoek en metingen. Op basis van de uitkomsten uit deze metingen krijgt u een akoestisch advies wat precies past bij uw specifieke ruimte, mensen en de problemen met geluid.
Elke ruimte is anders en verdient een persoonlijke aanpak en oplossing.
Wilt u weten welke akoestische oplossing het beste is voor uw specifieke situatie? Dan maken we graag een advies op maat.